Owoce ziarnkowe prezentacja

Pobierz

Do owoców zalicza się również melony i arbuzy Wartość odżywcza owoców zależy od: Gatunek Odmiana Warunki glebowe Warunki klimatyczne Stopień dojrzałości Skład chemiczny i wartość odżywcza owoców 80-90% wodyOrzechy laskowe Orzechy włoskie Orzechy ziemne Jest bardzo dużo odmian pomarańcz o różnej jakości.. Zalecił obniżenie NDP dla owoców ziarnkowych i winogron do produkcji wina.. Owoce pestkowe.. uprawiane jabłko pochodzi z Azji Środkowej, w okolicach Kazachstanu, gdzie jest dzikim przodkiem (Malus sylvestris) do dziś.. Przedstawicielami owoców ziarnkowych są m.in. jabłka, gruszki, pigwy oraz granaty.. Kalafiory, kapustę, ogórki, kabaczki, pomidory najlepiej myć pod bieżącą wodą.. Wyróżnia się także grupę owoców południowych - cytryny, pomarańcze, banany, ananasy itp. 2.owoców Slide 8 Deserowe - smaczne dojrzałe Stołowe - średnio smaczne, przeznaczone na potrawy i przetwory Przerobowe - typowe na przetwory owocowe Podział owoców ze względu na zastosowanie Slide 9 Ziarnkowe Pestkowe Jagodowe Południowe Suche Podział owoców ze względu na cechy użytkowe: Slide 10 Jabłka Gruszki Pigwy Owoce ziarnkowe:jabłka .. Odznaczają się charakterystycznym zapachem, są źródłem witaminy C, związków mineralnych, a także zawiera ok. 8-12% cukrów.. 4.Tłuszcz występuje w mleku w postaci emulsji (w 1 cm 3 mleka jest 6 mln kuleczek tłuszczowych) i jest dlatego łatwo strawny i dobrze przyswajalny.owoce ze względu na cechy uŝytkowe dzieli się na: − jagodowe (leśne i ogrodowe) np. jagody, maliny, truskawki, poziomki, agrest, ŝurawina, − ziarnkowe: jabłka, gruszki, pigwa, − pestkowe: wiśnie, czereśnie, brzoskwinie, śliwy, morele − południowe: cytryny, pomarańcze, ananasy, banany, − owoce suche: orzechy laskowe, włoskie, ziemne, orzechy …Owoce i warzywa dzielimy na trzy podstawowe grupy: Grupa I charakteryzowana jako źródło witaminy C..

Owoce ziarnkowe.

Owoce ziarnkowe należy natomiast myć w miskach, natomiast delikatne owoce jagodowe i pestkowe myje się przez polewanie warstwy .Owoce ziarnkowe, cytrusy, orzechy laskowe i winnice Pitvruchten, citrusvruchten, hazelnoten, wijnstokken.. Owoce ziarnkowe Lukasówka Konferencja Gruszki wykorzystuje się głównie jako owoc deserowy, tzn. spożywa nieprzetworzone.. Wiśnie.. Prezentacja pionowa grup towarowych - przykłady; Dopuszczalna prezentacja pozioma - przykłady; 4. iii) OWOCE ZIARNKOWE.. iii) OWOCE ZIARNKOWE.. Gruszki ą przeznaczone na susz, owoce kandyzowane, marynaty.. Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.Warzywa liściowe najwłaściwiej jest myć w dwóch miskach, przekładając je z jednej do drugiej, a potem odsączyć na sicie.. Cechą charakterystyczną gruszek jes warstwa komórek kamiennych, która zmniejsza ich strawność i ogranicza zastosowanie.. A także owoce: porzeczki, maliny, truskawki, poziomki, jagody, pomarańcze, cytryny i grejpfruty.Owoce jagodowe uważa się za jedno z najbogatszych źródeł wartości odżywczych, które odgrywają znaczącą rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu..

Pozostałe owoce ziarnkowe i pestkowe.

Oddział w Radomiu "Technologia przetwórstwa.. surowcowe.. Owoce obfitują w wartości odżywcze: enzymy, sole mineralne, błonnik i antyoksydanty, jak np. witaminy A, E, C oraz flawonoidy, które szczególnie intensywnie oddziałują na wolne rodniki powstające między innymi w sytuacjach stresowych, podczas palenia papierosów i w stanach zapalnych organizmu.Zestaw ćwiczeń z technologii gastronomicznej OWOCE 1.Uzupełnij Poniższą tabelkę, odpowiednio dopisz owoce lub grupę owoców Jagodowe ……………… Ziarnkowe ……………… Południowe ………………………………………………………………… ………………………………………………………………… Wiśnie, czereśnie, śliwki, morele, brzoskwinie ………………………………………………………………… ………………………………………………………………… Orzechy włoskie, laskowe,Drugi podział to: Owoce: Suche (o owocni suchej,niekiedy zdrewniałej) Przykłady: 1.ZIARNIAK np. u żyta.pszenicy,owsa 2.SKRZYDLAK np. u klonu,grabu,jesionu 3.ORZECH np. u leszczyny, u dębu(żołędź) 4.STRĄK np. u fasoli, grochu 5.TOREBKA np. u maku,lnu Mięsiste (o owocni soczystej,miękkiej,zawierającej wodę,cukry,barwniki,olejki zapachowe) Owoce mięsiste dzielą się na: PESTKOWCE (zewnętrzna skórka + mięsista warstwa + pestka zawierająca nasienie) np. u wiśni,śliwy,moreli .Owoc (łac. fructus) − w znaczeniu botanicznym występujący u roślin okrytozalążkowych organ powstający z zalążni słupka, zawierający w swym wnętrzu nasiona, osłaniający je i ułatwiający rozsiewanie..

owoce cytrusoweJak prawidłowo myc owoce?

Poprawiają odporność, mają działanie przeciwzapalne oraz antyseptyczne - jednak to tylko kilka przykładów.. z owoców i warzyw " "Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.". Eurlex2019Plik Owoce ziarnkowe jabłoń grusza owoce pestkowe śliwa.pdf na koncie użytkownika savanka17 • folder KSIĄŻKI surowce spożywcze • Data dodania: 26 lut 2021.. Innymi przetworami są kompoty, owoce kandyzowane, dżemy, marmolady, powidła, galaretki, konfitury, a także soki pitne, soki owocowe, syropy owocowe.. EurLex-2 - Inne niż owoców ziarnkowych lub pestkowych.. Z punktu widzenia botanicznego owoce jabłkowate są owocami rzekomymi.Do owoców jagodowych zalicza się m.in. jeżyny, borówki, truskawki, maliny, porzeczki, agrest i jagody.. Owoce cytrusowejagody.. owoców i warzyw, wymagania.. W każdej z nich są umieszczone 2-3 nasiona (rys. 12.1).. Wymagania dotyczące produktów.. Gdy w powstaniu organu otaczającego nasiona biorą udział inne części rośliny niż słupek .Szczegółowe omówienie poszczególnych gatunków i odmian owoców: Ziarnkowe, Pestkowe, Jagodowe, Cytrusowe południowe, Egzotyczne, Suche, przydatność kulinarna, sezonowość Owoców, .. Z wielu owoców produkuje się susze owocowe - suszy się jabłka, śliwki, morele, banany, figi, czarne jagody, żurawiny.Jadalne części roślin utworzone z zalążni lub zalążni i innych części kwiatu, ma przyjemny aromat, słodki lub kwaskowaty smak..

...Owoce ziarnkowe, cytrusy, orzechy laskowe i winnice.

Witaminy zawarte w warzywach i owocach to głównie witamina C i prowitamina witaminy A (β-karoten) oraz witaminy z grupy B. Warzywa i owoce są jedynymi, spośród wszystkich produktów żywnościowych, źródłami witaminy C.. W jej skład wchodzą: warzywa kapustne, pomidory, chrzan, natka pietruszki, papryka, szpinak.. Owoce ziarnkowe to te posiadające we wnętrzu niewielkie pestki.. Część owocu otaczająca nasiona określa się mianem owocni (perykarpu).. Chiny uprawiają 35% światowej produkcji, a USA, gdzie jabłka zostały wprowadzone przez europejskich kolonistów, są na drugim miejscu z 7,5%owoce soczyste dzieli się, z użytkowego punktu widzenia, na następujące grupy: •ziarnkowe: jabłka, gruszki, pigwy; •pestkowe: morele, brzoskwinie, nektarynki, śliwki, wiśnie, czereśnie; •jagodowe: truskawki, poziomki, maliny, jeżyny, porzeczki, jagody, agrest, żurawiny •południowe: pomarańcze, mandarynki, cytryny, grejpfruty, winogrona, ananasy, …-ziarnkowe- jabłka, gruszki itp., -jagodowe- porzeczki, agrest, winogrona, również truskawki, maliny, poziomki, -łupinowe- orzechy.. Dobre jakościowo odmiany odznaczają się cienką skórką i słodkim miąższem, o barwie od żółtej do czerwonej.. Do najbardziej znanych odmian należą: - wczesne: książęce, wczesne z Prin,wykorzystywana do produkcji serów i kazeiny spożywczej.. 1.do celów praktycznych, w przemyśle owocowo - warzywnym stosuje się następujący podział warzyw: − korzeniowe - marchew, pietruszka, seler, buraki i inne; − strączkowe - groch, fasola, bób, soja, soczewica; − kapustne - kapusta biała, czerwona, włoska, brukselka, kalafiory, brokuły, kalarepa, jarmuż; − dyniowate - ogórki, dynie, melony, cukinia, …budowa botaniczna soczyste jagodowe ziarnkowe suche pestkowe owoce południowe (egzotyczne) Orzechy •rodzaj suchych owoców zamkniętych (niepękających), jednonasiennych, odpadających od rośliny matecznej w całości.. Jak przyciągnąć wzrok klienta i zwiększyć .Prezentacja - KSOW .. Poniżej znajdziesz opis właściwości najpowszechniejszych jagód.. Zalecił obniżenie NDP dla owoców ziarnkowych i winogron do produkcji wina.. Są spożywane świeżeCharakterystyka i zastosowanie owoców jagodowych WARTO WIEDZIEĆ(kcal/100g) TEMAT: CHARAKTERYSTYKA OWOCÓW ZIARNKOWYCH Zapoznaj się z materiałem w książce-owoce ziarnkowe Wspólną cechą owoców ziarnkowych jest znajdujące się wewnątrz gniazdo nasienne, które składa się z pięciu komór..


wave

Komentarze

Brak komentarzy.
Regulamin | Kontakt